Prečo hemoroidy vznikajú?

Prečo hemoroidy vznikajú?

Konkrétna príčina vzniku hemoroidálneho ochorenia je vo väčšine prípadov nejasná. Podieľajú sa na ňom často viaceré faktory, hovoríme teda o multifaktoriálnom pôvode ochorenia.

Ako najčastejšie príčiny tohto ochorenia sa okrem vrodenej nedostatočnosti žilovej steny, uvádzajú nesprávne stravovacie návyky, sedavý spôsob života a nízka fyzická aktivita. Ďalšími faktormi vzniku ochorenia je psychicky podmienené oneskorené vyprázdňovanie, dlhodobé státie, manipulácia s ťažkými bremenami, obezita, akútne silné hnačky, ale aj nádorové ochorenia rekta alebo jeho zúženie, či poškodenie pečene. U žien počas gravidity rastúca maternica zvyšuje tlak na cievy, spomaľuje motilitu čriev a tlakom pri pôrode sa problém hemoroidov ešte zvýrazní. Možno trochu kurióznou príčinou sa môže zdať nesprávne držanie tela počas vyprázdňovania na záchode. V minulosti, keď ľudia nepoznali terajšie „sedavé" toalety, tak vyprázdňovanie prevádzali v podrepe, čím si panvové svalstvo udržiavalo tonus a svaly rekta tak nemuseli vynakladať zvýšenú námahu pri „tlačení". Nie je náhoda, že v niektorých krajinách stále nájdete „drepové" záchody, ako napríklad v Bulharsku, Taliansku, či Grécku. Teraz na toalete sedíme, svaly panvy sú v tejto polohe uvoľnené a musíme vynakladať oveľa väčší tlak na vyprázdnenie, čím podporujeme tvorbu hemoroidov.

Súvisiace produkty
Krém na hemoroidy: má sťahujúci a protizápalový účinok.
7,69 €
Výživový doplnok HEMOSTOP SYNBIO Da Vinci Academia, ktorého hlavnými zložkami sú: hesperidín, rutín a Triple komplex:  …
48,79 €

Dáme Vám zľavu 10%

Stačí vyplniť Váš email a získate zľavu 10%.

Navyše Vás budeme informovať o skvelých akciách.