Alergia na bodnutie hmyzom

Alergia na bodnutie hmyzom

Každý pacient s alergickou reakciou po uštipnutí hmyzom má byť riadne vyšetrený alergológom. Pokiaľ je to len možné, snažte sa určiť hmyz, ktorý vás bodol.

Na to, aby lekár mohol stanoviť, či ide o alergiu na hmyzí jed, potrebuje vedieť, kedy a kde k bodnutiu došlo, koľko času uplynulo medzi uštipnutím a prvými príznakmi a ktoré symptómy sa vyskytli. Protilátky proti jedu preukáže krvný test. Vyšetrenie má zmysel najskôr 6 týždňov po udalosti. Pokiaľ totiž uštipnutie hmyzu vyvolá silnú reakciu, je protilátka IgE „spotrebovaná“ a jej množstvo v krvi je spočiatku nepatrné. Ťažká miestna alebo celková reakcia je v prípade ďalšieho bodnutia hmyzom spojená s rizikom opakovanej a závažnejšej reakcie. Pravdepodobnosť je najmenej 50 %. Po takejto skúsenosti má mať každý pacient pri sebe (od skorej jari do neskorej jesene) „balíček prvej pomoci“ v zložení antihistaminikum a kortikoid v tabletách, inhalačný liek plus adrenalín v autoinjektore.

Súvisiace produkty
Liek obsahuje liečivo patriace do skupiny antihistaminík. Používa sa na úľavu od svrbenia prejavujúceho sa kožnými…
27,69 €
Dermálny gél je určený proti alergickým reakciám. Používa sa na liečbu alergických a svrbivých prejavov pokožky pri jej…
13,59 €
Pomocný liek pri terapii akútnych svrbivých nemokvajúcich dermatitíd (ekzémov), urtikárií, poštípaní hmyzom a iných…
6,19 €
Liek obsahuje liečivo dimetindén maleát. Patrí do skupiny liekov nazývaných antihistaminiká, ktoré sa používajú na…
7,79 €

Dáme Vám zľavu 10%

Stačí vyplniť Váš email a získate zľavu 10%.

Navyše Vás budeme informovať o skvelých akciách.